Blog

Spiritul Dacic – Renașterea Istoriei Românești

Zalmoxis-prima-pagina-articol-blog-webp

Cum a luat naștere Colecția de bijuterii „Spiritul Dacic” ?

Chiar dacă meseria de bijutier am început s-o practic cu mult timp în urmă, de câțiva ani tot îmi frământam mintea cu ideea de a crea o colecție strâns legată de istoria poporului român, un vechi prieten (din nefericire nu mai este printre noi) prin 2017 îmi trimite o poză cu un inel cu Lupul Dacic creat într-o forma artizanală dacă nu chiar rudimentară, semăna foarte puțin cu stindardul dacic.

Acela a fost momentul care mi-a dat un răspuns preocupărilor din punct de vedere profesional în a crea o bijuterie unică ca și design ce poate transmite foarte ușor prin simbolistica unică ceva specific acestui neam și rădăcinilor geto-dacice.

Cuvântul „Talisman”, provine din verbul grecesc „teleo”, care înseamnă, a realiza sau a pune în aplicare. Talismanul este un obiect ce cuprinde simboluri magice și se crede că poate transmote purtătorului său puteri sau protecție supranaturală. Aproape fiecare religie din istoria omenirii a creat talismane care au scopul de a face orice, între vindecare, protecție sau succes.

Bijuteriile Colecției Spiritul Dacic.

Cum am creionat prima bijuterie, aceasta fiind inelul bărbătesc cu lupul dacic am intuit că acesta este începutul unei colecții cu mare impact care va fi într-o diversificare constantă și este necesar ca fiecare bijuterie să poarte câte un nume specific mitologiei dacice chiar dacă este vorba de zeități sau vechi denumiri sau cetăți dacice, așa a luat naștere primul inel Zalmoxis.

A urmat apoi inelul bărbătesc Decebal cu design sigilar, urmat de inelul în varianta feminină a lui Zalmoxis cu numele Bendis fiind identic dar cu proporții mai mici ca lățime, grosime.

Pe parcursul celor șapte ani de la primele schițe și bijuterii realizate în argint, au fost doar câțiva pași în realizarea bijuteriilor în aur și diversificarea lor, cercei, verighete, charmuri pentru brățară, butoni pentru cămașă, pandantive, insigne.

Acela a fost momentul care mi-a dat un răspuns preocupărilor din punct de vedere profesional în a crea o bijuterie unică ca și design ce poate transmite foarte ușor prin simbolistica unică ceva specific acestui neam și rădăcinilor geto-dacice.

Cuvântul „Talisman”, provine din verbul grecesc „teleo”, care înseamnă, a realiza sau a pune în aplicare. Talismanul este un obiect ce cuprinde simboluri magice și se crede că poate transmote purtătorului său puteri sau protecție supranaturală. Aproape fiecare religie din istoria omenirii a creat talismane care au scopul de a face orice, între vindecare, protecție sau succes.

Lupul Dacic.

Lupul a avut o semnificație profundă în cultura geto-dacilor, simbolizând puterea, curajul și protecția.

Lupul era considerat un simbol al forței și protector al comunității, fiind adesea asociat cu războinicii și cu spiritul de luptă.

În mitologia dacică, lupul mai era asociat cu anumite divinități sau mituri locale, având o importanță spirituală în ritualuri sau ceremonii, simbolizând loialitatea și devotamentul față de grup.

Destinatarii colecției.

Versatilitatea bijuteriilor cu Lupul Dacic, este amplă și atent dezvoltată pentru ca acestea să servească dorințelor tuturor clienților femei sau bărbați, unele bijuterii fiind unisex precum pandantivele sau insignele pentru rever.

Fabricat în România.

Când vorbim de bijuteriile acestei colecții, putem spune că sunt realizate aproape în totalitate în atelier propriu, bijuteriile lucrate din argint sau aur alb, galben sau roz, iar ultimele creații ale acestei colecții cum ar fi cerceii Sarmiza sunt realizați din aur cu pietre prețioase.

Filozofia colecției Spiritul Dacic

Uneori istoria este scrisă de cronicari ai vremii, uneori este cioplită în piatră, uneori o citim în vechile cetăți sau câteodată o interpretăm prin propria inspirație când contemplăm un vechi simbol.

Lupul Dacic, pentru fiecare român fără niciun efort își dă seama că a fost simbolul strămoșilor noștri, dacii prezentați de istorici ca fiind buni agricultori, războinici, meșteșugari.

Bijuteria dacică în viața oamenilor.

Bijuteriile din această colecție fie că sunt din aur sau argint sunt potrivite purtării zilnice, chiar dacă sunt pur și simplu zile obișnuite sau evenimente speciale aceste bijuterii transmit unicitate și distincție.

Bijuteria și povestea ei.

Fiecare bijuterie are o mică poveste care cuprinde odată denumirea simbolică a fiecăreia și în același timp multitudinea etapelor de lucru care chiar dacă nu se văd sunt foarte complexe.

zalmoxis-aur-bendis-decebal
kotys-deceneu

Inelul Zalmoxis și Bendis.

Fiindcă a fost primul inel creat, zeitatea reprezentativă este Zalmoxis, acesta fiind considerat de mulți autori români ca zeul suprem din panteonul geto-dacic și inelul în varianta feminină  poartă numele Bendis zeița din mitologia dacică adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și poate ca zeiță magiciană.

Inelul bărbătesc Decebal.

Acest inel cu aspect sigilar, decorat pe laterale cu motive de inspirație celtică, iar pe partea frontală avem frumos realizat în relief Lupul Dacic, i s-a potrivit cel mai bine numele Decebal, cel care a fost regele Daciei între anii 87-106

 

Inelul feminin Semele.

Un inel feminin delicat care poate fi realizat în funcție de preferința clientelor în aur sau argint, un medalion circular cu Lupul Dacic montat pe sina simpla, numele Semele este un personaj din mitologia greacă, fiica regelui teban Cadmus și a Harmoniei.

Charm pentru brățară Kotys.

Este un trend tot mai activ care cuprinde povestea charmurilor care se pot colecționa pe o brățară, tinând cont de dorința unor cliente fidele am realizat printre primele bijuterii din această colecție, charmul Kotys poartă numele zeiței mamă, în mitologia traco-dacă, fiind o personificare a fertilității.

 

Verighetele Deceneu.

Cum odată ce această colecție prindea tot mai mult contur, la cerința clienților dornici să-și unească destinele, am pus bazele verighetelor cu Lupul Dacic, sunt realizate cu o acuratețe deosebită, pe circumferința verighetei se desfășoară corpul șarpelui cu cap de lup, chiar dacă sunt masive, interiorul verighetei cu profil confort oferă comoditate pe orice deget.

Verigheta fiind un simbol al uniunii, am găsit cel mai potrivit nume Deceneu, acesta fiind marele preot, înțelept și sfătuitor al lui Burebista.

Pandantivele cu Lupul Dacic.

Diversitatea pandantivelor din colecția Spiritul Dacic este pe toate gusturile, de la cele masive cu aspect robust, masculin, până la cele mai fine creații decorate cu pietre prețioase cum ar fi diamante negre sau incolore, safire albastre, safire roz, smaralde, rubine.

Pandantivele poartă bineînțeles nume cu rezonanță istorică cum ar fi Koson, moneda care a circulat pe aceste teritorii în timpurile antice, Duras cunoscut și sub numele de Diurpaneus a fost rege al dacilor între anii 85 și 87.

Oroles, un pandantiv unisex în formă de potcoavă, Oroles a fost un rege dac în secolul II î.Hr

koson-duras-oroles-helis-sarmiza

Pandantivul Sarmiza este doar în variantă de aur cu pietre prețioase, are o dimensiune discretă, foarte potrivită persoanelor care vor să-și păstreze discreția și eleganța în același timp, sunt set cu cerceii care poartă același nume, Sarmiza este o zeitate asociată cu fertilitatea și natura, având legături cu culturi agricole. Aceasta era venerată de geto-daci ca simbol al bogăției și prosperității.

 

Pandantivul Helis este o variantă unisex iar în funcție de mărime poate fi purtat și de copii sau adolescenți, silueta șerpuită a Lupului Dacic a acestui pandantiv chiar dacă vorbim de varianta mai mare transmite eleganță și discreție, numele Helis se spune că a fost reședința primilor regi geto-daci.

Pandantivul Duras este un pandantiv masiv cu lupul dacic pe medalion iar în centru se mai găsește un cap de lup. Duras cunoscut și sub numele de Diurpaneus a fost rege al dacilor între anii 85 și 87.

Pandantivul Oroles, este unul dintre pandantivele unisex care are formă de potcoavă fiind foarte potrivit persoanelor care doresc o bijuterie discretă. Oroles a fost un rege dac în secolul II î.Hr

angustia-arutela-dinogetia-sarmiza

Cerceii Sarmiza, Dinogeția, Arutela, Angustia.

 

Cerceii cu Lupul Dacic din această colecție sunt realizați special pentru a fi purtați zilnic, aceștia au o notă simplistă dar totodată elegantă.

 

Cerceii Sarmiza ca și în cazul pandantivului cu același nume se realizează doar din aur alb galben sau roz cu pietre prețioase.

Cerceii Dinogeția sunt modelul de cercei care au cea mai mare mobilitate datorită sistemului de închidere, corpul lupului situându-se sub obul urechii, au fost botezați cu acest nume, Dinogeția a fost o așezare geto-dacică, apoi fortăreață romană, menționată de Ptolemeu pe malul stâng al Dunării, la vărsarea Siretului.

Cerceii Arutela pot face set cu pandantivul Helis având același corp, acești cercei pot fi recomandați zilnic, ei au o prindere specifică cerceilor cu balama care se închide pe lob, Arutela ne amintește de castrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localitatile Păușa si Căciulata.

Cerceii Angustia sunt varianta minimalistă și cea mai discretă din această gamă, prinderea este cu fluturaș pe lob și ca toți cerceii care au aceste dimensiuni aproape că nici nu se simt la ureche, ei fiind foarte comozi. Angustia face referire la castrul roman care se află la nord-est de satul Brețcu, județul Covasna, în fața pasului Oituz.

Cerceii Sarmiza reprezintă modelul aproape cel mai elegant din grupa cerceilor avînd posibilitatea de a se pune câte o piatră prețioasă. Sarmiza este o zeitate asociată cu fertilitatea și natura, având legături cu culturi agricole. Aceasta era venerată de geto-daci ca simbol al bogăției și prosperității.

scorilo-cotiso-tarbus-helis

Butonii pentru cămașă.

 

Bijuteriile pentru bărbați sunt reprezentate în această colecție la mod superlativ pentru a contura eleganța masculină, butonii de cămașă erau în deceniile trecute accesorii nelipsite în vestimentația unui bărbat, deasemenea purtarea butonilor continuă să fie elementul distinct al eleganței bărbătești la evenimentele speciale.

 

Butonii Scorilo și Cotiso varianta din aur sau argint sunt vârful acestei game de bijuterii pentru bărbați, sunt în două variante asemănătoare, varianta ovală Scorilo, acesta în timpuri străvechi a fost rege al dacilor pe timpul când împăratul Octavian.

Butonii Cotiso au medalionul rotund și poartă numele Cotiso care a fost un rege dac care a stăpânit în zona munților dintre Banat și Oltenia de azi.

 

Acul de cravată Tarbus.

 

Chiar dacă acul de cravată nu mai este atât de întâlnit printre accesoriile vestimantației masculine, am făcut tot posibilul pentru a-l aduce în colecție.

Tarbus în unele tradiții istorice posibil să fi fost prinț al dacilor liberi.

 

Pinul de rever Helis

 

Insigna sau pinul pentru reverul sacoului indiferent că este purtat de femei sau bărbați, reprezintă un fel de blazon care edifică poziția, apartenența purtătorului.

Fiind același corp ca și la pandantivul Helis, am păstrat același nume ținând cont că este o bijuterie unisex.

Feedback și mărturii.

 

Cumpărătorii acestor bijuterii cu simbologie dacică au fost în totalitate plăcuți impresionați, uneori sugestiile primite au perfecționat în timp modelele, fapt care m-a determinat să diversific încă de la început colecția, iar acum după șapte ani de la primele schițe să fie noi modele în stadiu de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *